Functieanalyse

De functieanalyse maakt meestal deel uit van de methode voor persoonsanalyse, maar kan ook apart worden ingezet. Zo’n analyse helpt de benodigde gedragskenmerken voor een specifieke functie te onderscheiden.

Door het profiel van een medewerker (of een kandidaat) te vergelijken met de gewenste kenmerken van de functie kunnen we bepalen of een kandidaat wat betreft gedrag en motivatie past in de functie.

Waarom functieanalyse?

Voordat u de juiste persoon kunt werven voor de juiste functie dient u, naast inzicht in het profiel van de kandidaat, een helder beeld te hebben van de gewenste gedragskenmerken voor de functie. Verder kan ook voor de ontwikkeling van medewerkers gebruik worden gemaakt van een goed en scherp beeld van de functie.

Resultaat

Een functieanalyse stelt u in staat op een heldere en intuïtieve wijze na te denken over het gedrag en de motivatie van een medewerker die nodig zijn voor het succesvol vervullen van een specifieke functie. Zo kunt u nieuwe, maar ook huidige medewerkers beoordelen en zich verder laten ontwikkelen.